Obezite

Obezite

Obezite Ciddi Bir Sağlık Sorunudur, Tedavisi Vardır, Çözümü Ertelenmemelidir.

Obezite nedir?

Obezite vücutta fazla yağın toplanmasıyla oluşan kilo artışıdır.Obezite estetik bir kaygıdan öte , diyabet , yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini ve hareket sistemi ile ilgili hastalıkları artıran ciddi bir sağlık sorunudur.

Ülkemizde obezite sıklığı ne kadardır?
Ülkemizde İstanbul Tıp fakültesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı ortak çalışmada obezite sıklığı %32 olurken son 12 yıllık süredeki artış %44 olarak saptanmıştır.Çalışmadan elde edilen veriler ülkemizde diyabet ve obezite tablosunun ciddi oranlarda kötüleştiğini göstermektedir.

Obezite tanısı nasıl konur?
Vücut kitle indeksi (VKİ-BMI) ‘nin 30 ve üzeri tıbbi olarak obezite tanısının konması için yeterlidir.Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş sınıflamaya göre;
18.5 altında BMI Az kilolu
18.5 – 24.9 Normal Kilolu
25.0 – 29.9 Fazla Kilolu
30.0 – 39.9 Obez
40. ‘ın üzeri Morbid (ciddi) obez olarak tanımlanır.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Kişinin vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile vücut kitle indeksi (VKİ) elde edilir. Örneğin 1.60 cm boyu ve 110 kg ağırlığı olan bir kişi, 110 / (1.60*1.60) = 42,9 kg/cm dir.

Doktora ne zaman başvurulmalı?
Eğer bu verilere göre vücut kitle indeksiniz 30 un üzerindeyse ve fazla kilo ile ilintili sağlık problemleri yaşıyorsanız , bu konuyla uğraşan uzman bir hekimden yardım almalısınız.Doktorunuzla diğer sağlık problemleri açısından risk değerlendirmesi yapıp ,genel sağlık durumunuzu ve kilo verme opsiyonlarını tartışabilirsiniz.

Obezitenin sebepleri nelerdir ?
Hormonal ve genetik faktörlerin de katkısı olmakla birlikte , günlük fiziksel aktiviteyle ve normal egzersizle yakılabileceğinden daha fazla kalori almak , vücutta yağın depolanmasıyla sonuçlanır. Obezite genelde hareketsizlik , sağlıksız beslenme alışkanlıkları , gebelik , uykusuzluk , bazı ilaçlar (antidepresanlar , diyabet ilaçları , beta blokörler , antipsikotikler , antikonvülsanlar , steroidler) , bazı sağlık problemleri (Cushing sendromu , polikistik over , romatizmal hastalıklar , hipotiroidi) gibi faktörlerin katkısı sonucu oluşur.
Bunların dışında düzensiz aile yaşamı , sigara , ilerleyen yaş , sosyoekonomik sebepler de diğer risk faktörleri arasındadır.

Obezite hangi sağlık problemlerinin riskini artırır?
Eğer obez iseniz yüksek kolesterol ve trigliserid , tip 2 diyabet , yüksek tansiyon , metabolik sendrom , kalp hastalıkları , felç , rahim – serviks – over – meme – rektum – prostat kanserleri , uyku apnesi , depresyon , safra kesesi hastalıkları , kısırlık gibi jinekolojik sorunlar , erkekte sertleşme problemleri , non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı , osteoartrit , yara iyileşmesi sıkıntıları gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaya adaysınız demektir.

Obezite insanların yaşam kalitesini nasıl etkiler ?
Obezite yaşam kalitesini de ciddi bir şekilde etkilemektedir. Kişi aile ile yapılan sosyal etkinliklere katılmakta ve toplum hayatına adaptasyonda zorluk çekmekte ve kendisini normal günlük yaşamdan izole etmektedir. Böyle bir yaşam tarzı , hastayı evde hareketsiz bırakarak kısır bir döngüye sokmakta , hastanın ruh sağlığını da bozmaktadır.

Obezite ile başa çıkma yöntemleri nelerdir?
Obezite tedavisinde asıl amaç kişiyi ideal kilosuna kavuşturup o kiloda kalmasını sağlamaktır.Temel olarak obezite ile mücadele yöntemleri diyet değişiklikleri , egzersiz ve düzenli aktivite , yaşam biçimi ve davranış değişiklikleri , kilo verdiren çeşitli ilaçlar ( endokrin uzmanı işbirliğiyle) , ve cerrahidir. Obezite ile savaş bir takım işidir , birçok tıbbi disiplinin ortak çalışmasının ürünüdür. Uygulanacak tedavi , obezitenin derecesine ve hasta ile ilgili özel durumlara göre belirlenir ve tüm kilo verdirme metodları sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersizlerle tamamlanır. Bu metodlar arasında kilo verdirici ameliyatlar sayesinde , konuyla özel olarak ilgilenen bir genel cerrah , bir endokrin uzmanı ve gerek görüldüğü takdirde diğer branşların da yapacağı birtakım tetkikler sonucu seçilmiş özel bir hasta grubuna uygulanarak başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Obezite tedavisinde cerrahinin rolü nedir?
Morbid (ciddi) obez bir hastada , bir de eşlik eden komorbiditeler (yandaş hastalıklar) varsa , obezite cerrahisi (bariatrik cerrahi) , önemli oranlarda kilo kaybını sağlayarak hastayı klinik açıdan düzelten , kilo ile alakalı diğer sağlık problemlerini de çözebilen seçkin bir tedavi metodudur.

Obezite cerrahisinin kilo verdirme prensibi neye dayanır?
Cerrahi ile mide ve bağırsakta çeşitli değişiklikler yapılarak hastanın yiyebileceği miktar sınırlandırılmakta , besinlerin emilimi; dolayısıyla kalorinin alımı azaltılmaktadır.

Obezite cerrahisi hangi hastalara uygulanmalıdır ?
Vücut kitle indeksiniz 40’ın üzerinde ise , 35’in üzerinde ve eşlik eden kilo ile ilgili sağlık problemleriniz varsa; (diyabet ve tansiyon gibi) , diğer metodlarla başarı sağlayamamışsanız , cerrahi için aday olabilirsiniz. Bunun yanında birçok Avrupa ülkesinde VKİ’nin 35 üstünde olması (eşlik eden hastalık olmasa bile) ameliyat için yeterli kabul edilmektedir.

Paylaş:

Comments are closed.

Telefon

444 5 007

Email

info@ofmantalya.com

E-Randevu

Randeu Al

E-Sonuç

E-Sonuç
× Whatsapp