GERÇEKTEN UYUYOR MUSUNUZ?
Bilmediğimiz Hastalığımız Uyku Apnesi. Normal bir insanın günde sekiz saat uyuduğunu düşünürsek hayatımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Gün boyu yorulan vücudumuz uykuda dinlenmekte ve kendini yenilemektedir. Bu nedenle sağlıklı bir uyku sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazdır. Peki günde sekiz saat uyuduğumuz halde sabah yorgun kalkıyorsak, sanki hiç uyumamış gibi uyanıyorsak? Kendi kendinize şu soruyu hiç sordunuz mu? Gerçekten uyudum mu? Ben de size şu soruları sormak istiyorum: Uyuduysanız neden hala yorgunsunuz? Sizde uyku apnesi olabilir mi?
UYKU APNESİ NEDİR?
Belki de birçoğumuzun ilk kez duyduğu bir ifade uyku apnesi, basit tabiri ile uyurken nefesin geçici olarak durması. Daha doğrusu uyurken nefesin durması ve buna bağlı olarak vücuda oksijen girmesinin azalması, vücudu besleyen oksijenin azalması ile dinlenmesi gereken vücudun dinlenememesidir. Sonuçta da sabah yorgun uyanma, gün için de uyuklama, verimsiz bir gün, verimsiz bir hayat olarak karşımıza çıkmaktadır.
HORLAMA ve UYKU APNESİ
Birçoğumuzun kâbusudur horlama. Eşiniz horluyorsa size de uyku haramdır. O derin derin horladıkça kaçan sizin uykunuz oluyor değil mi? Peki eşiniz horlarken arada bir nefesini tutuyor mu? Belki de bazen öldü sanıyorsunuz da birden derin iç geçirerek tekrardan horlamaya başlıyor, siz de derin bir nefes alıyorsunuz. İşte tam bu durum uyku apnesidir; horlarken nefesin geçici olarak durmasıdır. Horlama uyku apnesinin en büyük göstergesidir. Horluyorsanız, eşiniz veya aynı evi paylaştığınız kişiler nefesinizin durduğunu söylüyorsa, sabah yorgun uyanıyorsanız, gün içinde uyuklama geliyorsa, sizde de uyku apnesi olabilir.
UYKU APNESİ HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR?
Uyurken nefes durması, oksijenin düşmesi ve vücudun dinlenmemesine bağlı olarak metabolizmamız bozulur. Bozulan metabolizma ile kilo alma başlar ve Obezite (Şişmanlık), Kalp Hastalıkları, Şeker Hastalığı, erkeklerde cinsel isteksizlik gibi birçok hastalık ortaya çıkar. İlaç tedavilerine rağmen şekeriniz düşmüyorsa, egzersize ve diyete rağmen kilo veremiyorsanız, birçok yöntemi denediniz ama hala cinsel sorununuz çözülmediyse mutlaka uyku apnesi açısından inceleme yaptırın.
UYKU APNESİNDE TANI
Uyku apnesi tanısı için bir gece evde uyumak yerine, uyku laboratuvarında uyumanız yeterli. Polisomnografi dediğimiz bir test ile uyku apnenize tanı konuluyor. Vücudunuza bağlanan elektrodlar ile uyurken verileriniz gece boyunca bilgisayara aktarılıyor ve 10 saniyeden fazla nefesini istemsiz tutmak uyku apnesi olarak değerlendiriliyor.
UYKU APNESİNDE TEDAVİ
Uyku apnesinin tedavisinde nefes durmasının ağırlığına göre basınçlı cihaz (CPAP-BPAP) önerilmektedir. Solunum yollarında bir darlık saptanmasında ise cerrahi girişimlere başvurulmaktadır.