Öncelikle sizi ve eşinizi kutlarız ! Birtakım değişikliklerle beraber daha dikkatli davranmanızı gerektirecek yeni bir döneme girdiğinizi hatırlatmak isteriz. Gebelik doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Sağlıklı bir toplumun temelini sağlıklı nesiller oluşturmaktadır. Sağlıklı nesillerin oluşması için; anneler, gebelik ve emziklilik döneminde bebeğin gelişimi, anne sütünün yapımı ve emzirme, besinlere olan gereksinmelerinin artması ve buna bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklarını korumaları konusunda bilinçlendirilmelidir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme anne ve bebekte çeşitli sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Bebeğinizin ve sizin sağlığınızın temel taşlarından birisi de yeterli ve dengeli beslenmedir. Ancak bilinmelidir ki; iki canlı olmanız 2 kişilik yemek yemenizi gerektirmez. Öğünlerde ve ölçülerde yapılacak ufak değişikler yeterli olacaktır. Bu değişiklikler anne adaylarının normal kilolu, fazla kilolu ya da şişman olma durumlarına göre değişmektedir.
Gebelikte en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri anemi diğer bir adıyla kansızlıktır. Demir eksikliğinden kaynaklanabilecek anemileri önlemek için demirden zengin besinler tüketiniz.
Kırmızı et, kümes hayvanları, kurubaklagiller, tam tahıl ürünleri tercih ediniz. Vücutta demirin kullanımını kolaylaştırdığı için C vitamini kaynağı sebze ve meyveleri tüketiniz.
Yemeklerle birlikte çay kahve alımı demir emilimini azaltır, unutmayınız!
Günlük 2-3 fincanı geçmeyecek şekilde ve öğünlerden yaklaşık 1 saat sonra tüketiniz.
(Düşük riskini artırdığı için adaçayı tüketmeyiniz.)
Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi daha sonraki dönemde osteoporoz riskinden sizi korur. Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300 mg’dır.
240 g (büyük su bardağı) süt veya yoğurt günlük yaklaşık 300 mg kalsiyum sağlar. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Gebelikte ek olarak; 1 su bardağı süt veya yoğurt veya 2 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek veya sütlü/yoğurtlu çorbalar veya sütlü tatlılar,
1 adet yumurta veya ~30 g köfte, et, tavuk, balık veya bu besinler yerine geçen kurubaklagil yemekleri,
Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler, meyveler; maydonoz, biber, domates, kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali vb. tüketiniz.
Haftada 1 gün mutlaka balık tüketiniz.
Kahvaltıda mineral bakımından zengin ceviz, badem ya da fındık tüketiniz.
Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama suyunun dökülmesi vitamin ve mineral kayıpları oluşturacağı için dökmeyiniz. (Kuru baklagillerin bekletme suyu dökülebilir.)
Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Tuzlarda iyot kaybını önlemek için güneş ışığı almayan kaplarda saklayınız ve yemeklere en son ilave ediniz. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve ödem (şişlik) şikayetleriniz varsa yemeklere tuz ilave etmeyiniz.
Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketiniz. Doğal ve taze besinler tercih ediniz.
Günde en az 8-10 bardak su içiniz, kabızlık (konstipasyon) probleminiz varsa bol su içiniz, hareket ediniz ve meyveleri kabuğuyla tüketiniz, her öğünde mutlaka salata bulundurunuz ve her gün mutlaka yürüyüş/egzersiz yapınız.