Ülkemiz ve tüm dünya pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçiyor . Bu süreçte herkesin aklında acaba bende Covıd-19 hastalığına yakalandım mı sorusu dolaşıyor, bunun için hastanelere korona testi yaptırmak için başvuruyor yada antikor testi yaptırmak istiyor. Covıd-19 tanısında elimizde PCR testi ve antikor testleri mevcut ancak antikor testleri Covıd-19 tanısı koymakta yada hastalığı dışlamakta tek başına kullanılabilecek testler değil maalesef. Antikor testinin negatif çıkması hastalık olmadığını göstermez çünkü bu testlerin pozitifleşmesi için virüs vücuda alındıktan sonra Ig M antikorları için en az 5-7 gün , IgG antikorları için 10-14 günlük bir süre geçmesi gereklidir.. Antikor testinin pozitif çıkması durumunda ise hastanın klinik değerlendirmesi ve PCR testi ile doğrulanması gerekli olmaktadır.
PCR testi için pozitif sonuç hastalık açısından anlamlı ancak negatif çıkması hastalığın olmadığını göstermemektedir. Bu nedenle test yaptırmak telaşına düşmektense artık yaşam tarzımızı pandemi sürecine göre düzenlemeli maske-mesafe -hijyen kurallarına uymak konusunda titiz davranmalıyız. Koronavirüsün ortaya çıktığı günden bu yana adını sıkça duyduğumuz PCR testi, tıbbı ve biyolojik araştırmalarda uygulanan bir testtir. Koronavirüsün tespitinin dışında, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde; genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
PCR testinde vücuda giren virüs, vücudun virüse gösterdiği reaksiyon, erken dönemde hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir. PCR testlerinde genel olarak burun ve boğazdan sürüntü örnekleri alınır. Kişinin hastalığı ilerlemiş ise, boğaz ve burunda virüs örneği kalmayacağından, sürüntü örneği kişinin hava yollarından alınır. PCR testi ile koronavirüse yakalanmış kişiler ya da virüsün taşıyıcıları belirlenir. Bu test özellikle koronavirüste belirti göstermeyen taşıyıcıların belirlenmesini sağlar. PCR testinde önemli olan, doğru zamanda doğru biçimde örneklerin alınmasıdır. PCR örneği pozitif çıkan bir kişi, hastalığa yakalanmış demektir.
PCR testi her zaman yüzde 100 doğru sonuç vermeyebilir.
Hastanemizde Koronavirüsün tespiti için PCR TESTİ YAPMIYORUZ. PCR testi yerine, virüse karşı bağışıklığı ölçmeye yarayan ANTİKOR TESTLERİNİ YAPIYORUZ.
PCR testi ve antikor testi arasındaki fark nedir?
Antikor testleri ise kişinin daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını tanımlamaya yönelik bir testtir. Covid 19’a yol açan SARS CoV- 2 virüsüne karşı vücudun bağışıklık sisteminin oluşturduğu Ig M ve Ig G tipi antikorlar ölçülmektedir. Bu testte burun ve boğazdan sürüntü alınmaz, koldan kan örneği alınarak yapılır. Bu test ile enfeksiyon bağışıklık taraması yapılır; kronik hastalığı olan, yaşı ilerlemiş risk grubundaki hastaların enfeksiyonu ağır seyretmesinin önüne geçilir. PCR testi ise virüsün genetik bilgisini, farklı bir virüsün hastayı enfekte edip etmediğinin sonucunu verir. PCR yöntemi enfekteyken, hastalığın antikoru oluşmamışken de sonuç verir.
(OFM Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği)